WiMax incotro?

Anuntata cu trambite in 2005, WiMax promitea la lansare access wireless la internet cu viteze de pana la 40MBit/s (1 GB cu update-ul din 2011) pe o raza de 50 Km. WiMax face parte din urmatoarea generatie de retele mobile 4G.

Totusi, de la lansarea din 2005 s-au intamplat urmatoarele lucruri:

  • exita mari probleme de interoperabilitate intre furnizorii de echipamente
    tehnologia are mari probleme de scalabilitate
  • demo-ul de la lansare a fost un “fake” veritabil; Intel a folosit WiFi pentru a demonstra tehnologia
  • actiunile Clearwire (unul din producatorii importanti de tehnologie WiMax) sunt in cadere libere. Ultima miscare a fost facuta de Google care si-a vandut investitia pentru 50 milioane USD cu pierdere de 420 mil $ fata de investitia finala.

Peste ocean, WiMax este considerat un tren pierdut, tehnologie poate isi va gasi aplicatii pe domenii de nisa dar nu in retelele masive de telefonie mobila cu sute de mii de clienti.

Ce se va intampla cu 4G? Avem la dispozitie LTE care ofera pana la 40Mbit/s pentru masini/trenuri si pana la 1Gbit/s pentru puncte stationare sau care se misca viteza redusa (pietoni, etc).

In Romania, Radiocom (SNR) are o licenta de WiMax din 2008. Romania ar fi urmat sa mai puna in vanzare alte 2 licente WiMax, dar avand in vedere evolutia tehnologiei, am mari dubii ca vor mai gasi clienti si daca vor gasi, sigur nu la preturile din 2008.

About Adrian Pintilie

Drupal fan, Traveller, Manager at Softescu - Drupal development company in Romania.
This entry was posted in business, romania and tagged . Bookmark the permalink.